Css ve Javascript Optimizasyonu Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Bu yazımızda sizlere css ve javascript dosyalarımızın küçültülmesi sıkıştırılması hakkında bilgi vereceğiz. Seo açısından sitemizin açılış hızı son derece önemli bir konudur. Siz de sitenizin açılış hızına hemen göz atmak istiyorsanız https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr buraya tıklayabilirsiniz. Sitenizin adresini yazarak analiz et dedikten sonra çıkan sayfada yapmanız gerekenler listesi oluşacaktır. Bugün bu listedeki css ve javascript dosyalarımız ile ilgileneceğiz. Siteniz Google tarafından analiz edildikten sonra listede size css ve javascript dosyalarınızı optimize edin diye bir uyarı geliyorsa mutlaka optimizasyon işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Peki nasıl diye sorduğunuzu duyar gibiyim?
Bu konu ile ilgili kendiniz söylenilen dosyalardaki css veya javascript dosyalarını optimize edebileceğiniz gibi hazır bu konu ile ilgili sıkıştırma siteleri de mevcuttur. Google’a “css compressor” diye yazıp arama yaptığınızda karşınıza bu konu ile ilgili birden fazla site çıkacaktır. Ben sizlere http://csscompressor.com/ sitesini önermekteyim. Sıkıştırmak istediğimiz css dosyamızı açıp içerisindeki tüm kodları kopyalayıp “Paste your CSS code here” yazan yere yapıştırıp “Compress” butonuna basınız. Karşımıza sıkıştırılmış halde css kodlarımız gelecek. Burada css sıkıştırma konusu çok önemlidir. Şayet css kodlarınızın herhangi bir tanesinde bozulma olursa siteniz düzgün açılmayacak dolayısıyla sitenizin tasarımında bozulma olacaktır. Bu işlemlere başlamadan önce mutlaka sitenizin yedeğini almayı unutmayınız. Sıkıştırma işleminde dosyamızda bulunan yorum satırları ve boşa bırakılmış tüm boş satıların yok olduğunu göreceksiniz bunlara bağlı olarak dosya boyutumuzda azalma olduğunu KB cinsinden görebilirsiniz.
Aynı şekilde javascript dosyalarımızı optimize etmek için https://jscompress.com/ sitesini önermekteyiz. İşlem adımları css sıkıştırma gibi olup sitenizin yedeğini almadan kesinlikle yapmamalısınız. Sıkıştırdığınız dosyalarınızı serverdaki dosyalar ile değiştirip tekrar Google’ın “Page Speed Insight Tool” ürünü ile sitenizi analiz ettiğinizde css ve javascript dosyalarınızın optimizasyonu konusunda aldığınız hata mesajlarının yok olduğunu görebilirsiniz.